Crediteurenbeheer: informatie en tips

Een crediteur is een leverancier aan wie jij als onderneming geld verschuldigt bent. Crediteurenbeheer is niets meer en minder als een overzicht van alle crediteuren die je moet betalen. Het is belangrijk om dit goed bij te houden, want je kunt door betalingsachterstanden flink in de problemen komen.

Crediteurenbeheer kun je uitbesteden aan een boekhouder. In deze blog lees je alles over crediteuren beheer!

Wat is crediteurenbeheer?

Zoals al is uitgelegd hierboven is een crediteur een leverancier, bedrijf of instelling die je nog moet betalen voor de levering van goederen of diensten. Crediteurenbeheer is kort gezegd een overzicht van alle inkomende facturen van leveranciers aan wie je geld verschuldigt bent. Crediteuren worden op de balans bijgehouden als passiva: het zijn eigenlijk schulden.

Het belang van crediteurenbeheer

Het is belangrijk om een goed overzicht te bewaren van je crediteuren. Wanneer je een factuur vergeet te betalen kan dit leiden tot een betalingsachterstand, met alle gevolgen van dien. En dat niet alleen, ook de relatie met de crediteur wordt verstoord, waardoor ook je reputatie als bedrijf wordt aangetast.

Crediteurenbeheer is ook belangrijk om zo de financiële situatie van je onderneming. Crediteurenbeheer gaat vaak hand in hand met debiteurenbeheer. Debiteurenbeheer is een overzicht van alle klanten van wie je nog geld ontvangt. Zowel crediteuren- als debiteurenbeheer zorgt dus voor een compleet overzicht van al het geld wat je nog ontvangt en wat je nog moet betalen.

Crediteurenbeheer uitbesteden aan een boekhouder

Als ondernemer kun je simpel weg niet alles: de boekhouding is een belangrijk onderdeel, maar ook je eigen werkzaamheden zijn natuurlijk belangrijk. Veel ondernemers kiezen er daarom voor om crediteurenbeheer uit te besteden aan de boekhouder.

De boekhouder maakt goede afspraken met leveranciers over de kwaliteit, levertijd en de daaraan verbonden kosten. Ook checkt de boekhouder de factuur op wettelijke eisen, worden de facturen ingeboekt en gecontroleerd. Wanneer alles in orde is, zorgt de boekhouder ervoor dat de factuur wordt betaald en bewaard. 

Tip: het is belangrijk om debiteuren- en crediteurenbeheer op elkaar af te stemmen. Het wordt daarom door Boekhoudergids.nl aangeraden om voor debiteuren- en crediteurenbeheer dezelfde boekhouder in te schakelen. 

Wat kost crediteurenbeheer?

Wanneer je een boekhouder wilt inschakelen voor crediteurenbeheer, is het fijn om vooraf te weten welke kosten je kunt verwachten. Gemiddeld rekent een boekhouder €40,- tot €80,- per uur voor crediteurenbeheer. 

De exacte prijs is afhankelijk van verschillende factoren: 

  • Het aantal handelingen
  • De complexiteit van de handelingen
  • Het aantal crediteuren
  • De specifieke werkzaamheden
  • De grootte van je bedrijf: ben je zzp’er of een grote bv?