Debiteurenbeheer: kosten en informatie

Als onderneming krijg je er vroeg of laat mee te maken: debiteuren. Een debiteur is een benaming voor een klant die een openstaande factuur nog moet betalen. Zeker grote bedrijven hebben er soms moeite mee om het overzicht hierin te bewaren, waardoor je inkomsten mist. Daarom kun je het beheren van debiteuren uitbesteden aan een boekhouder!

In deze blog lees je wat debiteurenbeheer precies inhoudt en welke kosten je kunt verwachten.

Wat is debiteurenbeheer?

Simpel gezegd is debiteurenbeheer niets anders dan het beheren van alle openstaande facturen. Wanneer je het overzicht hierin verliest, loop je niet alleen inkomsten mis, maar ook kan het zijn dat een factuur helemaal nooit betaald wordt. Dit noem je een dubieuze debiteur. 

Bij bedrijven die veel klanten hebben, wordt debiteurenbeheer een grote klus die veel tijd kost. Dit kan ook de nodige stress met zich mee brengen. Hiervoor kun je terecht bij een boekhouder. De boekhouder zorgt ervoor dat alle facturen betaald worden, en dat jij de goede band met je klanten behoud. 

Wat kan de boekhouder voor je betekenen?

Een boekhouder voert de volgende werkzaamheden voor je uit: 

 • Opstellen, registreren en verwerken van facturen
 • Afhandeling van betalingsachterstanden
 • Versturen van betalingsherinneringen
 • Treffen van betalingsregelingen
 • Oplossen van betalingsgeschillen
 • Uitvoeren van administratieve werkzaamheden ten behoeve van het vorderen van een betaling
 • Het opstarten en uitvoeren van een gerechtelijke procedure indien noodzakelijk

Wil jij een boekhouder inschakelen voor debiteurenbeheer? Op deze website vind je de beste boekhouder bij jou in de regio. 

Voordelen debiteurenbeheer

Het uitbesteden van debiteurenbeheer brengt de volgende voordelen met zich mee:

 • De boekhouder verstuurd op tijd betalingsherinneringen, wat zorgt voor een schrikeffect bij de debiteur. De kans is daardoor groter dat de factuur betaald wordt.
 • De boekhouder start een gerechtelijke procedure wanneer de klant de factuur niet betaald. De boekhouder regelt dit van A-Z: vanaf de incasso tot aan het vonnis.
 • Als ondernemer behoudt je sneller de goede relatie met je klant, omdat je zelf het debiteurenbeheer niet uitvoert.
 • Je hebt zelf meer tijd en energie over voor andere werkzaamheden binnen je bedrijf. Ook scheelt het inschakelen van een boekhouder voor debiteurenbeheer je veel stress.

Wat kost debiteurenbeheer?

Het is natuurlijk fijn om vooraf te weten welke kosten je kunt verwachten wanneer je debiteurenbeheer gaat uitbesteden. Als eerste kun je kiezen voor een servicepakket: je betaald dan €45,- per maand en €1,50 per handeling. Neem je geen servicepakket, dan betaal je €4,- per taak

Ben je genoodzaakt een incasso traject op te starten? Met servicepakket is incasso onbetwist gratis, zonder geld het principe “no cure, no pay”. Wanneer je een incasso betwist opstart, betaal je met servicepakket vanaf €500,-. Zonder servicepakket is dit vanaf €800,-.